Африканська земля відкриває свої таємниці, не поспішаючи…


…Летіла до Єгипту, наче на побачення з дитячою мрією і древніми віками, до яких можна доторкнутися серцем, розумом і рукою.
До некрополя Гізи їхали з Каїру. На одній із центральних автодоріг столиці Єгипту, перед світлофором, зупинилися «Джип», ослик, «пасажиром» якого був місцевий мешканець, старі радянські «Жигулі», наш туристичний автобус… Такі учасники дорожнього руху в цій країні, сказала гід, - річ звична. 
Три великі піраміди - Хеопса, Хафра і Менкаура - основна частина комплексу в Гізі. Існує легенда, що це дивовижжя збудували інопланетянами, які прибули на Землю із сузір’я Плеяд. Англійські астрономи позаминулого століття вважали, що піраміди - це астрономічні обсерваторії, що використовуватися як сонячні годинники. А розміри свідчать про їх створення Богом і що в них міститься інформація про час другого пришестя Христа.
Піраміди були оточені великою кількістю храмів, гробниць, маленьких пірамід-супутників. У пірамідках ховали родичів і наближених фараонів. Усі ці величні споруди з’єднувала спеціальна система доріг.
Піраміда Хеопса - найбільша з-поміж інших. Вона входить до «Семи див світу». І це єдине диво, яке збереглося до наших днів. Арабська народна мудрість гласить: «Світ боїться часу, а час боїться пірамід». І це правда. Адже, як вважають більшість єгиптологів, Велику піраміду звели близько 2560 року до нашої ери. А, може, й раніше. Вона є гробницею фараона IV династії Хуфу (Хеопса).
Не час - людина порушила спокій фараонів. Гробниці та піраміди банально розграбовували. Великий Сфінкс, що оберігає спочинок фараонів, також постраждав. Від французьких вояк. Вони, начебто, розважалися, цілячись у кам’яного велетня. У результаті він дістав значні пошкодження.   
До 1889 року піраміда Хеопса вважалася найвищою будівлею світу. Потім її перевершила Ейфелева вежа. Початкова висота Великої піраміди складала 146,6 метра. А на її спорудження пішло близько 2,3 мільйона (!) кам’яних блоків. Вага кожного з них майже 2,5 тонни. Будівничі не використовували цементу, проте блоки підігнані один до одного так щільно, що у стики навіть волосину годі пропхати. Яким чином це робили - вічна загадка. Адже про будівельну техніку, яку людство використовує нині, древні єгиптяни й гадки не мали. 
Наполеон, до речі, підрахував: кам’яних блоків від трьох пірамід у Гізі вистачило б, аби огородити всю Францію стіною заввишки у три метри і товщиною у 30 сантиметрів.
Єгипет зберігає безліч таємниць. Наприклад, жителі стародавньої цивілізації ігнорували дні свого народження. Чому? На це запитання ще не знайшов відповіді жоден історик. Хоча, 365 календарних днів і 24-годинний день - винахід стародавніх єгиптян.
А ця цікавинка стосується уже наших часів. У 1974 році стан мумії фараона Рамсеса II почав різко і серйозно погіршуватися. Вчені дійшли висновку: мумія повинна пройти «обстеження» в Парижі. Аби вивезти культурну цінність закордон, потрібно було вирішити купу бюрократичних нюансів. Оскільки квапив кожен день, мумії фараона Рамсеса II… виготовили сучасний єгипетський паспорт. У документі вказали ім’я фараона - Рамзес. У графі «професія» - «король». І зробили відповідну позначку - «хворий».
…Гарячі піски Єгипту ховають ще багато незвіданого. Та й піраміди, Сфінкс - не достатньо досліджені. А, можливо, це й добре, що ця африканська земля відкриває свої таємниці, не поспішаючи. Бо, перефразовуючи арабську народну мудрість, хочеться сказати: світ боїться часу, а час боїться людського невігластва.
…Божеством, джерелом життя серед пісків Сахари є річка Ніл. Її називають ще Великою рікою. Води ріки на дотик шовкові. Може, мені так здалося через надто гаряче повітря. А, може, так воно і є…

Немає коментарів: